Siófok és környéke – Töreki

Töreki

Töreki a Cinege patak medrében kialakított mesterségesen duzzasztott tavak mellett, egy gyönyörű természetvédelmi területen fekszik. A Cinege patak völgye utódja a Balaton kialakulása előtti időkből származó jellegzetes Dunántúli párhuzamos völgyekből álló vízhálózatnak. A völgyoldalakon és a völgytalpon megtalálható a Balaton felvidékről lehordott kvarc, vöröshomokkő és dolomitkavics. A jégkorszak után a patak és a Balaton üledékképző és felszínformáló hatásának köszönhetően számos földrajzi-ökológiai területtípus található. Így megtaláljuk a völgyben az erdős sztyeppi zónába tartozó erdő- és mezőtalajokat, az ártéri, lápi és réti ökológiai jellemzőket.
A terület állatvilága is rendkívül változatos, számos védett fajt is tartalmaz.

 

1. Cinege pihenő: a Cinegei pihenő a Cinege patak forrásától 200m-re található, megközelíthető a tanösvényen, illetve földúton autóval, kerékpárral, lóháton. A pihenőben szalonnasütő helyek, asztalok, fedett pihenő és toalett található. Tágas, füves területein nagyobb csoportok, vagy több kisebb baráti társaság és család is zavartalanul tudja eltölteni szabadidejét.
2. Cinege forrás
3. 250 éves erdei fenyő
4. Fecskepart: a Pannon időszak üledékes talajra a jégkorszak hideg száraz éghajlatakor több méter vastag lösz rakódott le. A lösz rendkívül finom por, jellemzője, hogy az erózió, vagy a bányászat hatására függőleges falban áll meg. Ilyen meredek falban fészkel a gyurgyalag és a vele gyakran közös telepet alkotó parti fecske.
5. Tóközi pihenő: a tóközi pihenő félúton található a 7-es főút és Töreki falu között. Fedett pihenő, szalonnasütő, játszótér és hatalmas füves terület található itt. Mivel kb.30 autó számára van parkolási lehetőség, kedvelt kirándulóhelye a környékbeli iskoláknak, óvodáknak, baráti társaságoknak, családoknak.

 

toreki1

 

Nagyításhoz kérem kattintson!

Töreki – Cinege völgyi horgásztó

Csodálatos környezetben, a Töreki természetvédelmi területen találja magát az, aki Cinege-völgyi horgásztavunkhoz érkezik.
A tó a Balaton szinte közvetlen közelében helyezkedik el, mégis elég távol ahhoz, hogy partján a legnagyobb nyári nyüzsgésben is pihentető megnyugvást találjon a horgász és akár az egész család.

Cinege-völgyi horgásztavunk Siófoktól alig öt kilométerre, a Cinege-patak völgyében található. A völgyzárógátas tórendszer 12 hektáros tava a “régi 70-es” balatoni útról közelíthető meg, Balatonszéplak-felső és Balatonszéplak-alsó között a benzinkútnál déli irányba fordulva Siófok-Töreki felé.

Az autópálya felüljáró alatt áthaladva, jobb kéz felől tűnik fel a szélvédett, káprázatos természeti környezetben csillogó víztükör.

Nemcsak a tó, de annak környéke is számos lehetőséget kínál a kikapcsolódáshoz. Tanösvény, madármegfigyelő és megannyi természeti kincs várja azokat, akik a töreki Cinege-völgybe látogatnak.

A komfortérzetet büfé és mellékhelyiség javítja a tónál, amelyben akár kilós pontyok, 10 kilós amurok, 3 kilós süllők, 8 kilós csukák, 4-15 kilós harcsák is úszkálnak a keszegek és ezüstkárászok mellett.

Az idei nyártól kezdve a Töreki-horgásztavon is lehetőség van éjszakai horgászatra!

A horgásztó területe: 12 ha 

 

 

Árak:

Felnőtt napijegy békés vagy ragadozó halra:

2500 Ft

Felnőtt stéges napijegy békés vagy ragadozó halra:

3000 Ft

Felnőtt napijegy Extra (éjszakai jegy)

5500Ft

Felnőtt napijegy Extra (csónakos jegy)

5500Ft

Gyermek napijegy (14 év alatt):

1500 Ft

Sport napijegy (csak horgászversenyre váltható):

1500 Ft

Felnőtt szezonális jegy:

55000 Ft

 

 

Töreki művésztelep

A művésztelep koncepciója

A művésztelep célja, hogy minél több hazai és közép-európai művészt megismerjen, velük munkakapcsolatot kezdeményezzen és építsen ki,
másfelől, hogy felmérje saját helyzetét és lehetőségeit, valamint kialakítsa hosszú távú stratégiáját.

  • A művésztelep a kezdetektől arra törekszik, hogy a róla kialakult kép a minőségi művészet- és értékteremtést sugallja.
  • Hosszabb távon a művésztelep üzleti célokat is kíván szolgálni. A megtérülés pontos módozatait az első két év gyakorlata fogja tisztázni.

Túraajánlatok:

  • Hosszú túra: Gyalog a tanösvényen végig, érintve a tőközi pihenőt (2600m, 30 perc). Elhaladunk a Fecskepart, más néven gyurgyalagtelep mellett, majd a 2. sz halastó gátján át felérünk a homoki pusztarérta, ahonnan szép kilátás nyílik a Cinege patak völgyére és a Balaton keleti medencéjére. Tovább halada leereszkedünk a völgybe, és a patak hídján keresztül elérjük a forrást, és mellette a Cinegei pihenőt. (+3400m, 50 perc) Innen kellemes sétát tehetünk az ösvényen a 90 éves cseres-tölgyes erdőben (+2500m, 40perc). Az erdei körtúra a pihenőbe vezet vissza. Itt a kiépített szakonnasütő helyen kellemesen elfogyaszthatjuk megérdemelt uzsonnánkat.
    A túra hossza 8500m, ami 2 óra alatt tehető meg.
  • Rövid túra: A tavak mentén gépkocsival vagy kerékpárral a cinege pihenőig, innen gyalog az erdei körtúra (2500m, 40perc).

Comments are closed.