Siófok és környéke – Kis Balaton

Kis Balaton:Zalavár – Kis-Balaton Ház
A millennium évében Zalavár – Várszigeten nyitotta meg kapuit a Kis-Balaton Ház, amely bemutatja a

Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer természeti értékeit, a Balaton vízminõségének védelmében betöltött szerepét, szemléleti a térség történeti és néprajzi vonatkozásait, értékeit.
A Kis-Balaton Házba lépve az elõtérben a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer mûködését többféle üzemmódban bemutató terepasztal látható. A földszint elsõ kiállítóterme idõutazásra invitálja a látogatókat.

A séta elején kis fahídnál régészeti feltárással megnyitott sírhelyek, majd Karoling-kori gazdasági épület belsõ szerkezete látható. A IX. században épült vár és bazilikák eredeti állapotát maketten és grafikán tekinthetik meg az érdeklõdõk. Helyet kapott a Kis- Balatonvíz alatti világát bemutató dioráma is. Tovább haladva a látogatók a nádi élet sajátos eszközeivel, tárgyaival ismerkedhetnek meg. Szkok Iván festõmûvész képei pedig a természetet varázsolják elénk. A “sötétség leple alatt” ismerkedhet meg a látogató a mocsárvilág fényeivel, hangjaival, illatával. A másik földszinti teremben fénygrafikák, tablók és makettek segítségével bõvebb ismereteket szerezhetünk a Vízvédelmi rendszerrõl. Mikroszkóppal a Kis-Balaton szabad szemmel nem látható élõlényeit is vizsgálhatják az érdeklõdõk

.

Cím: Zalavár-Vársziget
Nyitvatartás: március 1-tõl október 31-ig: 9-12 és 13-18 óra között
Hétfõ szünnap!
Információ: 83/710-002
Belépődíj: Felnõtt: 365 Ft/fõ Felnõtt csoportos: 260 Ft/fõ
Diák: 160 Ft/fõ Diák csoportos: 105 Ft/fõ


kisb1

 

 

Szent Adorján Bazilika ásatásai (Kis-Balaton ház mellett)

Szent István kápolna (Kis-Balaton ház mellett)

“Vízi” játszótér a Kis-Balatonon (Kis-Balaton ház mellett) Zalavár, Vársziget, Tel: 83/710-002

Csónaktúra a madárparadicsomban:

máj. 1 – aug. 31. között szerdán és szombaton 8.00 órakór. Indulás a fenékpusztai Kis-Balaton Kutatóháztól. A túrán min. 4 fő, max. 7 fő vehet részt. Ár: 5.200 Ft/felnőtt, 2.600 Ft/gyermek (min. 15.000 Ft).
Telefon: 06 83 315 341, 06 30 664 0404

Természetfotózás leskunyhóból:

az érdeklődők nádból épült leskunyhókból kaphatják lencsevégre a Kis-balaton élővilágát. Belépő díj: 15.600 Ft / fő/ nap | Egyszerű leskunyhó esetén: 10.000 Ft / fő / nap
Telefon: 06 83 315 341, 06 30 664 0404

Engedélyigénylés:

A védett területek megtekintéséhez engedély szükséges. Az engedély beszerezhető:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága
Cím: 8229 Csopak, Kossuth u. 16.
Tel: 06 87/555 260
Web: www.bfnp.hu

kisb2

Fekete István emlékszoba, „Matula kunyhó”

A Diás-szigeti túra keretében bemutatjuk a “Matula kunyhót”, valamint a “Berek” írója, Fekete István és a természettudós Vönöczky Schenk Jakab emlékszobáját.

Diák- és óvodás csoportok számára rövid foglalkozásokat is tartunk a halászatról és a terület halairól, megvizsgáljuk a Zala-folyó makrogerinctelen lakóit, továbbá a Kis-Balaton ”kincsesládájába” pillantva is igazi érdekességeket lelhetünk.

A Diás-szigeti túrák kiindulópontja,találkozóhelye: Kis-Balaton Kutatóház

Megközelítés: Fenékpusztára, a Kis-Balaton Kutatóházhoz (Vönöczky Schenk Jakab Kutatóházhoz) a 76-os főút Sármellék és Balatonszentgyörgyi szakaszáról letérve juthatnak el. Sármelléktől kb. 5,5 km-re jobbra, ill. Balatonszentgyörgy felől jövet a Zala-hídtól és a vasúti átjárótól kb. 1,5 km-re balra kell letérni és átmenni egy vasúti átjárón. Barna színű információs tábla is jelzi mindkét irányból, ahol le kell kanyarodni, Kis-Balaton Kutatóház felirattal. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság géptelepét látják majd meg először, de nem oda kell bemenni, hanem balra fordulni és a legutolsó házig továbbjönni. A kutatóház előtt egy nagy fatáblát látnak majd a nemzeti parkunk térképével.

Indulás: Vönöczky Schenk Jakab Kutatóház (Kis-Balaton Kutatóház), Fenékpuszta

A túrán való részvétel saját gépkocsival történik. A Kutatóháztól indulva kb. 3 km megtétele után szállunk ki az autóból, innen egy rövid séta megtételével jutunk be a Diás-szigetre.

kisb3

Látogatható:

május 3-tól szeptember 30-ig

Indulás: keddtől péntekig 10:00 órakor és 13:00 órakor | szombaton 10:00 órakor a Kis-Balaton Kutatóháztól (Hétfő, vasárnap: szünnap)

Időtartam: kb. 1, 5 óra (Csak szakvezetővel látogatható! Előzetes bejelentkezés nem szükséges.)

Felhívjuk kedves látogatóink szíves figyelmét, hogy természetvédelmi okok miatt egy turnusban legfeljebb 15 személyautóval lehet megközelíteni a Diás-szigetet. Az ebből adódó kellemetlenségek miatt szíves elnézésüket kérjük!

Belépődíj: Felnőtt: 500,- Ft | Kedvezményezett: 350,- Ft | Gyermek (4-14): 250,- Ft

Kányavári – sziget

A Kányavári-szigetet a Zala folyó és a Kis-Balaton nyugati víztározója zárja közre. Csak gyalogosan közelíthető meg, a Zala fahídján át érkezünk a szigetre. A szigeten sétáló utak, pihenőhelyek, szalonnasütő helyek, játszórészek vannak kialakítva, valamint partján a horgászjeggyel rendelkezők pecázhatnak is. A kilátóiból a vízzel, mocsárral borított, gazdag élővilággal rendelkező táj jól megfigyelhető (egész évben látogatható – a parkolásért fizetni kell).

A mozgásukban korlátozott látogatók, a kisgyermekes babakocsis családok „kis” komp segítségével juthatnak be a szigetre.A Kányavári-sziget a fokozottan védett Kis-Balaton olyan része, amely kísérő nélkül szabadon látogatható. Megközelíthető a Sármellék és Balatonmagyaród közötti útszakaszról.

Comments are closed.